Find dit første job - få 5 gode råd

Når du er i gang med at vælge uddannelse, er det helt naturligt også at tænke karriere. Hvilket job vil du gerne have? Og hvilken uddannelse skal du tage for at få den karriere, du drømmer om?

find-vej-foerste-job-960x480

Få 5 gode råd til, hvad du kan gøre for at lægge de første brikker i din karriere – allerede mens du læser. Vær både realistisk og fleksibel, brug dit netværk og lad dig ikke begrænse af geografi.

1. Lav et dynamisk CV

Det er en god idé, at du vænner dig til at tænke i karriere og opbygge dine kompetencer, allerede mens du læser. Lær dig selv at fokusere på dine færdigheder, og sæt dem i spil. Alt sammen er brikker i det puslespil, som din karriere kommer til at bestå af.

Hvis du fx er i praktik, laver projektarbejde med en virksomhed eller har et studierelevant job, kan du bruge muligheden til at undersøge, om branchen kan være noget for dig. Samtidig kan du danne netværk på arbejdspladsen.

Væn dig til at dokumentere dine erfaringer. Opret fx en LinkedIn-profil, få anbefalinger med fra dine arbejdsgivere og opdatér hele tiden dit CV.

Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive: 9 guides til dig, der skal vælge uddannelse og karrierevej

2. Brug dit netværk

Netværk spiller en stor rolle. Både når du studerer, og når du skal søge arbejde. Vær hele tiden opmærksom på at tage kontakt og skabe netværk med de mennesker, du arbejder sammen med.

Du kan også undersøge, om der findes faglige netværksgrupper, der kunne være interessante at melde sig ind i. Det kan du både gøre, mens du læser, og når du er færdiguddannet. Du bliver aldrig færdig med at danne netværk.

Få gode råd og hent 10 tips til at netværke på hjemmesiden for a-kassen CA

3. Vær fleksibel – kig bredt

Tænk bredt, allerede når du skal vælge uddannelse. Du skal ikke lade dig begrænse af bestemte forestillinger om, hvad du gerne vil arbejde med, eller hvor du helst vil bo. For der sker vildt meget i løbet af din studietid.

Og dine karrieredrømme når sandsynligvis at ændre sig mange gange. Dit drømmejob kan sagtens ligge for enden af en helt anden uddannelse, end den du umiddelbart forestiller dig.

Når du skal søge dit første job, skal du huske, at det ikke er her, du skal være resten af dit lange arbejdsliv. Det er kun en start. Derfor – vær fleksibel. Tænk bredt, og bliv ikke skuffet, hvis du ikke rammer drømmejobbet i første hug. Der kommer mange flere muligheder.

Læs også: Hvordan er jobmulighederne? Få 4 værktøjer til din research

4. Sig ja til vikariater

Hold dig ikke tilbage for at tage et vikariat eller en projektansættelse. Alle de joberfaringer, du får, er med til at forme dit arbejdsliv og lægge de brikker, der skal bygge din karrierevej. 

Og alle dine jobs giver points på dit CV. Du forbedrer dine kompetencer, du skaber netværk og arbejdspladsen lærer dig og dine kompetencer at kende. Hvem ved? Måske kommer der en fast stilling, du har lyst til at søge. Og så vil du være godt stillet, fordi arbejdspladsen kender dig.

Læs også: Find vej til dit drømmejob

5. Lad dig ikke begrænse af geografi

Du skal overveje, om du er villig til at pendle for at få et arbejde. Hvor langt er du parat til at køre, hvis et spændende job ligger langt fra din bopæl?

Tør du springe ud i det og flytte til en helt anden by? Måske til et andet land? Der er muligheder i det hele. Og der er ingen endestation; du kan jo altid flytte igen.

Betragt dine jobs som mellemstationer, du kan bruge til at få erfaringer, der peger videre i retning af dit drømmejob.

Find din karrierevej – der er flere jobmuligheder end du tror

Mere inspiration

Hvilken karrierevej passer til dig?
Gå til siden
Hvad vil du være? Test din karrieretype
Gå til siden
Find vej til dit drømmejob
Gå til siden
Hvordan er jobmulighederne? Få 4 værktøjer til din research
Gå til siden