Hvis du vælger forkert - få 6 gode råd

Når du vælger et studie efter de emner, der interesserer dig, vil det sjældent være et forkert valg. Alligevel kan du komme i en situation, hvor du tænker på at skifte studie. Og du er ikke er alene om at være i tvivl. I 2015 droppede hver 6. studerende ud af deres studie inden for det første studieår.

Vaelger-forkert

Her er seks ting, du kan overveje, inden du beslutter dig for at skifte studie:

Form studiet efter dine interesser

Tag fat i din studievejleder og hør om mulighederne for at tilrettelægge studiet efter dine interesser. På mange uddannelser har du mulighed for at vælge fag, når du kommer et stykke hen i studiet. På den måde kan du tilrettelægge uddannelsen i en retning der passer til dig.

Tænk på de job, der venter

Husk på, at et bestemt studie kan føre til mange forskellige typer af jobs. Tag fat i en vejleder og undersøg mulighederne.

Læs også: Find din karrierevej – der er flere jobmuligheder, end du tror

Overvej praktik eller orlov

Hvis du er kørt træt i lektielæsning og eksamener, kan du høre din studievejleder, om der er mulighed for at komme i praktik eller tage orlov. En pause fra studiet kan give friske kræfter.

Snak med en studievejleder

Tag fat i din studievejleder på uddannelsen, for der er særlige regler for, hvad man skal gøre, når man melder sig ud af et studie. På nogle studier kan være en fordel at bestå de første to semestre (førsteårsprøven), spørg din studievejleder om det.

Læs også: Hvad skal jeg læse? Få gode råd fra studievejlederen

Få mere inspiration i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

Få overblik over dine SU-klip

Husk at du kun har et begrænset antal måneder, hvor du kan få SU. Derfor har det betydning, hvornår du vælger at skifte studie. Læs om SU på su.dk

Find det, der interesserer dig og hør om merit

Tag en snak med en vejleder og find et studie, der passer til dine interesser, du kan få hjælp på ug.dk. Her kan du også høre om muligheden for at få merit på dit nye studie, det vil sige om du kan få overført dele af de eksamener, du har taget, så du kan korte din nye uddannelse ned. Få hjælp på e-vejledning på ug.dk

Læs også: Er du i tvivl? – prøv uddannelsen af

Mere inspiration

Find den rigtige uddannelse – 6 konkrete forslag til dig
Artikel Gå til siden
Studieklar? Prøv tjeklisten
Artikel Gå til siden
Er du i tvivl? Prøv uddannelsen af
Gå til siden
Lasse: Få så meget som muligt ud af dit studie
Gå til siden