Hvad kan jeg? Hvad vil jeg? Og hvor kan jeg bruge det?

Jo mere afklaret du er omkring dine personlige og faglige kompetencer, jo bedre stillet er du, når det kommer til at vælge uddannelse og karrierevej. Her giver vi dig 3 tips til, hvordan du kan bruge kompetenceafklaring, når du skal finde den rette karrierevej for dig.

Ung kvinde kigger ud af togvindue

1. Hvad kan jeg?

Første skridt er at få kortlagt alle dine kompetencer – dvs. det du er god til, både fagligt og personligt. Sæt ord på alt det, du kan. Også på det, du måske opfatter som banalt, ligegyldigt og underforstået. Skriv det ned.

En god måde at komme i gang på er at spørge andre. Det kan være dine forældre eller dine venner. Det vigtigste er, at du spørger nogle, som kender dig, og det du er god til.

 • Hvad er jeg god til? (spørg efter konkrete eksempler)
 • Hvad kan jeg blive bedre til?
 • Hvordan er jeg at samarbejde med?

Tænk nu på de opgaver, du løser i din uddannelse, dit studiejob eller i din fritid. Notér dine forskellige kompetencer ned, og kig efter sammenhængen imellem:

 • Dine faglige kompetencer: De færdigheder du har opnået gennem din skolegang, dit studiejob eller fritidsaktiviteter. Det kan fx være matematik , gruppeledelse, sprog, børnepasning, salg, kundeservice mv.
 • Dine personlige kompetencer: Hvad kendetegner dig som person, og hvad er du god til som menneske? Det kan være, du er god til at lytte, få gode ideer, er selvstændig, detaljeorienteret, kreativ eller udadvendt.

Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive: 9 guides til dig, der skal vælge uddannelse og karrierevej

2. Hvad vil jeg?

Når du har kortlagt, hvad du er god til, handler det om at få prioriteret og finde ud af, hvilke kompetencer du vil helst vil bruge i dit kommende arbejdsliv.

Afklaring kan nemlig også være med til at åbne dine øjne for nye uddannelses- og karrieremuligheder. I processen bliver du måske mindet om, at nogle af de opgaver du har løst gjorde dig glad og gav god energi. Mens andre opgaver drænede dig for energi.

Brug følelserne til at mærke efter, hvad du skal kigge efter, når du vælger uddannelse og karrierevej.

Stil dig selv følgende spørgsmål, og notér dine svar ned:

 • Hvad er jeg bedst til både personligt og fagligt?
 • Hvilke kompetencer vil jeg helst bruge i mit fremtidige job?
 • Hvilket fagligt område kan jeg se mig selv arbejde inden for?

Læs også: Hvad vil du være? Test din karrieretype

3. Hvor kan jeg bruge det?

Når du har overblik over dine kompetencer, og hvilket fagområde du gerne vil arbejde inden for, er du klar til at undersøge, hvilke job og karriereveje der matcher. Du kan finde jobbeskrivelser af nogle af de mest almindelige job på det danske arbejdsmarked på ug.dk

Vælg 3-5 forskellige typer af jobs, der har din interesser. Gennemgå jobbeskrivelserne, og forsøg at besvare følgende spørgsmål:

 • Hvilke faglige kompetencer skal du have i jobbet? Skal du fx være god til matematik eller kommunikation?
 • Hvilke personlige kompetencer er vigtige? Skal du fx kunne skære igennem, have en god fysik, være god til at samarbejde eller være kreativ?
 • Hvilke typer af opgaver skal du løse? Skal du fx holde mange møder? Være i kontakt med mange mennesker?

Ved at gennemgå konkrete jobbeskrivelser får du en bedre føling med, hvad jobbet indebærer og hvilken uddannelsesbaggrund og kompetencer, det kræver. Det kan give dig et bedre indtryk af, hvorvidt en bestemt uddannelse og karrierevej passer til dig.

Læs mere: Hvad skal jeg studere? – 6 råd til hvem du kan spørge om hjælp

Mere inspiration

Hvilken karrierevej passer til dig?
Gå til siden
Hvad vil du være? Test din karrieretype
Gå til siden
Find vej til dit drømmejob
Gå til siden
Hvordan er jobmulighederne? Få 4 værktøjer til din research
Gå til siden