Planlæg dit sabbatår - få tips og gode råd

Sabbatår. Ordet smager af frihed og masser af tid. Måske synes du, det er fantastisk med en tom kalender. Måske er du bekymret for, hvordan du bruger tiden bedst. Det kan være en god ide at planlægge lidt på forhånd, så du kan få ro i maven. Få vores bedste tips her.

Hånd, der holder et ur

Sommerferien og alle studenterfesterne er forbi. Pludselig står du der med en helt tom kalender, og det føles måske ikke så fedt, som du troede, dengang du var overdynget med lektier.

Her får du vores 4 bedste råd til planlægning af dit sabbatår:

1. Hvis du gerne vil finde et job, så søg allerede inden sommerferien

Mange arbejdsgivere søger vikarer i sommerferien. Derfor kan det være en god ide for dig at søge jobs i god tid inden, da vikarjobs kan være vejen til et fuldtidsarbejde efter sommerferien.

Når du skal i gang med at søge job(s), kan du starte med at bruge dit netværk. Hvis du allerede har et fritidsjob, kan du for eksempel spørge din chef, om der er mulighed for, at du kan få flere timer, når du holder sabbatår.

Der findes også flere jobportaler, hvor du kan søge ufaglærte jobs, fx:

2. Hvis du vil på højskole, så tag til åbent hus

Gå ind på hjemmesiden for den højskole, du er interesseret i, og undersøg, hvornår de holder åbent hus. Det er en god måde at få en fornemmelse for stedet og finde ud af, om det er noget for dig.

Der er højskoler over hele Danmark, hvor du kan vælge imellem en masse forskellige forløb og fag, så du kan skræddersy opholdet efter dine interesser.

Få inspiration, og læs mere på:

Du kan også vælge at tage på højskole i udlandet som en del af en grupperejse for unge.

Tjek fx disse websites:

3. Hvis du vil ud at rejse, så begynd din research minimum 4-5 måneder inden afrejse

I sabbatåret har du mulighed for at tage nogle uger eller måneder ud af kalenderen og tage på en længere rejse. Måske har du lyst til at tage på backpacking i fx Asien eller USA. Eventuelt på en arrangeret gruppetur, hvor du rejser med andre unge.

Uanset hvad du vælger, er det en god idé at komme i gang med din research minimum 4-5 måneder inden afrejse – gerne før. På den måde kan du sikre dig, at der er et bredt udvalg af flybilletter og gruppeture at vælge imellem.

Flere rejsebureauer specialiserer sig i rejser til unge, tjek fx:

4. Hvis du vil på sprogskole, så tjek ansøgningsfristerne i god tid

Hvis du drømmer om at lære et helt nyt sprog eller forbedre dine sprogkundskaber i fx spansk eller fransk, kan det være effektivt at tage på sprogkursus i udlandet.

Læs mere om mulighederne, og tjek ansøgningsfristerne på fx:

Overvej at printe en A4 kalender for hele året, og plot dine ønsker og planer ind, så du kan få et konkret og visuelt blik på dit sabbatår.

Held og lykke med det hele. Uanset, hvad du vælger!

Mere inspiration

Quiz: Swipe og få ideer til, hvad du kan lave i dit sabbatår
Quiz Gå til siden
Tag testen: Sabbatår - ja eller nej?
Guide Gå til siden
Vil du bruge dit sabbatår til at forbedre din kvote 2 ansøgning?
Podcast Gå til siden
Overvejer du at arbejde i udlandet i dit sabbatår?
Podcast Gå til siden