Hold styr på din studieøkonomi – 5 råd til livet på SU-budget

Pengene er tit knappe, når du er studerende, og det kan være svært at få din studieøkonomi til at hænge sammen, hvis du er på SU og har egen bolig. Derfor får du her 5 tips, der kan hjælpe dig med at holde styr på budgettet.

Fire unge mennesker er på café

Som studerende giver studiebudgettet sjældent meget plads til oplevelser, cafeture og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad.

Men livet behøver ikke at være lutter spaghetti med ketchup, når du skal leve på SU. Med lidt sund fornuft og en god portion planlægning, kan du få studieøkonomi og et sjovt studieliv til at gå op i en højere enhed. Og samtidig undgå at stå med håret i postkassen og en tom konto sidst på måneden.

Her giver vi dig 5 tips, der kan hjælpe dig med at få din studieøkonomi til at hænge bedre sammen

1. Få overblik over din indkomst

Start med at danne dig et overblik over din indkomst som studerende. Har du udelukkende SU, eller et studiejob ved siden af? Har du studielån? Har du en opsparing, der kan hjælpe dig i forhold til køb af bøger eller indskud til lejlighed?

Læs også: Nyt liv på SU – 6 ting, du bør vide om SU

2. Læg et budget – og følg det

Find ud af hvilke udgifter du har fordelt over et år. De vigtigste er i denne sammenhæng husleje, mad, forsikring, transport, bøger, internet og telefoni. Sørg også for at sætte et beløb af til uforudsete udgifter som f.eks. tandlægebesøg, medicin eller lignende.

3. Lav en madplan

Der er rigtig mange penge at spare, hvis du planlægger dine indkøb og måltider og fx nøjes med at handle ind én gang om ugen. Du undgår samtidig impulskøb og madspild. Der findes rigtig mange eksempler på SU-venlige retter på nettet, du kan lade dig inspirere af. Et madbudget på 1.200 kr. for en person og 2.000 kr. for to personer er realistisk. Få gode tips og opskrifter til mad på su på su-mad.dk

Få mere inspiration i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

4. Benyt dig af studierabatter

En af de økonomiske fordele ved livet som studerende, er de mange rabatmuligheder. Du kan få rabat på blandt andet transport, restauranter, frisørbesøg, biografture og rejser og på en lang række produkter som f.eks. bøger, tøj og bærbar computer. Husk, at det oftest kræver et gyldigt studiekort at indløse studierabat. Du kan få overblik over de forskellige rabatmuligheder på Studiz.dk

Studiz er en dansk virksomhed, drevet af studerende under motto’et – fra studerende til studerende – hvilket bl.a. kan ses på deres udbud af studiejobs og praktikpladser, til dig som studerende.

Studiz’ fordele er, at:

  • Studiz samler alle studierabatter også de lokale. De opdaterer hele tiden deres database
  • Studiz har en app, hvor alle rabatter er samlet. App’en findes til alle platforme, så alle kan være med
  • Alle studerende, uanset hvor og hvad du læser, kan benytte sig af Studiz’ system, da de har flere måder at verificere at du er under uddannelse på.

Studiz.dk kan bl.a. tilbyde studierabatter hos Hungry, Microsoft, Nelly, Zalando, Cdon.com og Komplett.dk

Læs også: Spring ud i studielivet med 8 studerendes bedste råd i bagagen

5. Køb brugte bøger

Udover flytteudgifter, mad og rusture, så er køb af bøger en kæmpe udgift, når du starter på et nyt studie. Der er dog mange penge at spare ved at låne dig frem eller købe brugt. Der findes forskellige hjemmesider, hvor du nemt og billigt kan købe og sælge brugte studiebøger, fx: