Nyt liv på SU? 6 ting, du bør vide om SU!

SU er din vigtigste indtægtskilde som studerende. Her har vi samlet 6 ting om SU, det er godt at vide, når du skal starte på en videregående uddannelse.

Tallerken med kontanter på, som symboliserer livet på SU

Ansøgning

Du kan tidligst søge SU, når du har fået besked om, at du er optaget på en uddannelse – og tidligst en måned, før du starter på din uddannelse. Du kan se den gældende sats på su.dk Vær opmærksom på, at du ikke kan få SU med tilbagevirkende kraft. Du sender din ansøgning digitalt på su.dk.

Udbetaling

SU-styrelsen udbetaler din SU til din Nem-konto. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at den konto, du vil modtage din SU på, er registreret som din NemKonto. Din SU er forudbetalt og bliver udbetalt til din konto den sidste hverdag måneden før. Din SU for april måned modtager du altså den sidste hverdag i marts.

Få mere inspiration til dit studievalg i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

SU-klip

Når du starter på en videregående uddannelse, bliver du tildelt SU, der svarer til din uddannelses normering i måneder. Hvis du bliver optaget på din videregående uddannelse senest to år efter din først afsluttede adgangsgivende eksamen, får du SU til den normerede tid til uddannelsen + 12 ekstra klip. De ekstra 12 klip kan du bruge, hvis du bliver forsinket i uddannelsen.

Indkomst ved siden af SU

Du kan sagtens have et godt studiejob, men der er grænser for, hvor meget du må tjene, når du modtager SU. Den grænse kaldes for fribeløb. Tjener du mere, end fribeløbet tillader, skal du betale en del af din SU tilbage. Du kan se alle satser og regler på su.dk

Læs også: 5 gode råd til livet på SU

SU i udlandet

Du kan som udgangspunkt godt få din SU med til studieophold i udlandet, så længe opholdet er et led i din danske uddannelse. Det er dog altid en rigtig god ide at kontakte en vejleder på dit uddannelsessted.

SU-lån

Hvis du modtager SU har du mulighed for at søge om SU-lån. Det kan være en ekstra økonomisk hjælp for dig i perioder af din studietid, hvor du er ekstra presset eller ikke har mulighed for at have et studiejob ved siden af dit studie. Du søger om SU-lån for et år ad gangen på minSU på su.dk.

Låner du penge, skal du på et tidspunkt betale dem tilbage. Du skal desuden betale renter af dem. Det betyder, at din gæld vokser af sig selv. Du skal betale SU-lånet tilbage til Udbetaling Danmark startende et år efter udgangen af det år, hvor du har færdiggjort din uddannelse.

Bliv klogere på alt omkring SU på su.dk