6 vigtige datoer for dig på sabbatår

Er du i tvivl om, hvad du vil studere? Mange bruger deres sabbatår på at blive mere afklaret. Uanset hvor du står i dit studievalg, er der nogle datoer og deadlines, som du skal have styr på i dit sabbatår. Få overblikket her.

ung kvinde foran mur

Har du valgt at tage sabbatår, fordi du har brug for mere tid til at finde den rigtige uddannelse for dig? Hvis du svarer ja til det spørgsmål, er du bestemt ikke alene. Det er et stærkt motiv for de fleste.

Men du skal ikke forvente, at svaret kommer af sig selv. Heller ikke selvom du har sabbatår og måske mere tid til at tænke over, hvilken eller hvilke uddannelser, du vil søge ind på.

Derfor skal du huske, at der stadig er hjælp og vejledning at få, selvom du er på sabbatår.

8. september – Studiepraktik.nu åbner for ansøgninger

Måske har du allerede været i studiepraktik i løbet af din ungdomsuddannelse. Men du er meget velkommen til at tage i studiepraktik (igen), selvom du holder sabbatår. Du kan komme i studiepraktik på de fleste videregående uddannelser over hele Danmark i uge 43.

Ansøgningsperioden varierer fra år til år, men plejer at ligge i starten af september. Typisk åbner ansøgningsportalen omkring 8. september.

Læs mere om studiepraktik, og tilmeld dig

Uge 8 – åbent hus på VIA

De fleste videregående uddannelser i Danmark holder åbent hus i forårssemestret. På VIA holder vi typisk åbent hus i uge 8, der ligger i slutningen af februar. De præcise datoer kan du se på via.dk/aabenthus

Til åbent hus kan du snakke med studerende og studievejledere om uddannelserne og få svar på de spørgsmål, du ikke kan læse dig til. Samtidig er det en super mulighed for at få en rundvisning, mærke stemningen og få en fornemmelse for, hvordan det vil være at have en dagligdag på stedet.

Læs mere om åbent hus på VIA, og tilmeld dig

1. februar – Optagelse.dk åbner for ansøgninger

Det er på hjemmesiden Optagelse.dk, du skal udfylde og underskrive din ansøgning for at søge ind på en videregående uddannelse i Danmark. Du kan søge op til 8 forskellige uddannelser i prioriteret rækkefølge. Det kan både være kvote 1 og kvote 2 ansøgninger.

Gå til optagelsesportalen Optagelse.dk 

15. marts – kvote 2 ansøgningsfrist

I kvote 2 bliver din ansøgning bedømt på baggrund af dine samlede kvalifikationer. Det vil sige, at den bliver vurderet bredt og ikke udelukkende på dit karaktergennemsnit. Det kan fx være kvalifikationer, du har opnået gennem erhvervsarbejde, højskoleophold eller udenlandsophold.

Vær opmærksom på, at nogle uddannelser udelukkende optager studerende gennem kvote 2.

5. juli – kvote 1 ansøgningsfrist

I kvote 1 bliver din ansøgning alene bedømt på baggrund af karaktergennemsnittet fra din adgangsgivende eksamen, fx stx, hf, hhx, eux eller htx.

Hvis dit gennemsnit er lavere end, eller lige omkring, det adgangsgivende gennemsnit fra sidste år, kan du overveje at søge i kvote 2 for at optimere dine chancer.

Når du søger i kvote 2, vurderes din ansøgning samtidig i kvote 1 (hvis du søger ind med en gymnasial uddannelse).

28. juli – svar på din ansøgning

Du får svar på din ansøgning den 28. juli. Dog sendes svar fredagen før, hvis den 28. juli er en lørdag eller søndag. Hvis du er tilbudt optagelse på VIA, giver vi dig svar på NemStudie.

Bemærk, at du skal acceptere eller afstå din studieplads, senest 5 dage efter tilbuddet er sendt til dig, ellers bortfalder studiepladsen. Hvis du får afslag på din ansøgning, får du svar fra optagelse.dk i din e-boks.

Året rundt – vejledning og studerende for en dag

Ud over de faste datoer for Studiepraktik og Åbent hus har du hele året rundt mulighed for at besøge VIAs uddannelser og få individuel vejledning. Det er tilbud, der i høj grad er målrettet dig, der er på sabbatår.

Mere inspiration

Quiz: Swipe og få ideer til, hvad du kan lave i dit sabbatår
Quiz Gå til siden
Tag testen: Sabbatår - ja eller nej?
Guide Gå til siden
Vil du bruge dit sabbatår til at forbedre din kvote 2 ansøgning?
Podcast Gå til siden
Overvejer du at arbejde i udlandet i dit sabbatår?
Podcast Gå til siden
Overvejer du at tage på udlandsrejse i dit sabbatår?
Podcast Gå til siden