Få ekspertens 3 bedste råd til dit sabbatår

Sabbatår kan være en god ide, hvis du er i tvivl om, hvad du vil læse, men forvent ikke, at svaret kommer af sig selv. Du skal ud og prøve dig selv af, siger Bo Klindt Poulsen, der forsker i karrierevejledning på VIA. Få hans 3 bedste råd her.

skilt, der viser vej til svar

Grundlæggende skal du vide, at det rigtige uddannelsesvalg ikke kommer i et drømmesyn, mens du står på en strand i Thailand. Det åbenbarer sig ikke af sig selv. Du skal gøre noget, og prøve dig selv af i forskellige sammenhænge for at finde svar, hvis du er i tvivl. Sådan lyder det fra Bo Klindt Poulsen, der forsker i karrierevejledning på VIA.

Her er hans 3 vigtigste pointer om sabbatår:

1. Gør dig klart, hvorfor du vælger sabbatår

Har du spurgt dig selv, om du i det hele taget har lyst til at tage et sabbatår? Flertallet af unge vælger at tage 1-2 sabbatår efter deres ungdomsuddannelse, men du skal ikke gøre det, bare fordi andre gør det. Tænk over, hvad det skal bidrage med for dig.

Hvis du er i tvivl om, hvad du vil læse, kan det være en god idé at tage sabbatår. Men svaret kommer ikke af sig selv. Og det perfekte valg findes ikke. Sabbatår er ikke nogen garanti for, at det bliver lettere at træffe det ”rigtige studievalg”.

Men det kan være med til at give dig erfaringer, håb, mod og nysgerrighed i forhold til at starte på en videregående uddannelse og komme videre i uddannelseslivet.

2. Tænk mindre, gør mere

Det er vigtigt at gøre dig klart, at du ikke udelukkende kan tænke dig til at finde den rigtige uddannelse for dig.

Det er helt ok, at du kigger indad og tænker over, hvilke interesser og værdier du har. Men samtidig skal du kigge ud og prøve dig selv af i forskellige sammenhænge.

Det kan være, at du fx har lyst og mulighed for at tage på højskole eller ud at rejse, men det er også en rigtig god idé at prøve dig selv af igennem forskellige jobs. Du lærer meget om dig selv og verden ved at indgå i professionelle fællesskaber med andre.

3. Snak med nogle andre, end du plejer

Det er godt at dele de tanker du går rundt med i forhold til sabbatår og studievalg. Det er oplagt, at du snakker med dine gode venner, nærmeste familie eller studievejledningen på din skole.

Men det er også en rigtig god idé at tale med nogen andre, end du plejer. Det kan fx være bekendte du har gennem dine fritidsinteresser, nogen af dine forældres venner eller kolleger. Eller Studievalg Danmark, hvor vejlederne slet ikke kender dig.

Det kan give nogle andre snakke og andre perspektiver på dit sabbatår og dit studievalg.


Vil du modtage VIAs nyhedsbrev om sabbatår? 

 

Mere inspiration

Quiz: Swipe og få ideer til, hvad du kan lave i dit sabbatår
Quiz Gå til siden
Tag testen: Sabbatår - ja eller nej?
Guide Gå til siden
Vil du bruge dit sabbatår til at forbedre din kvote 2 ansøgning?
Podcast Gå til siden
Overvejer du at arbejde i udlandet i dit sabbatår?
Podcast Gå til siden
Overvejer du at tage på udlandsrejse i dit sabbatår?
Podcast Gå til siden