Sabbatår - hot or not?

Er du i tvivl, om du vil tage et sabbatår, når du har fået hue på? Det er helt naturligt, for der er ofte mange overvejelser i spil, siger Elena, der er studie- og karrierevejleder hos Studievalg Danmark. Få overblik over fordele og ulemper her.

960x480-sabbataar-hot-or-not

Flertallet af unge i Danmark vælger at tage 1-2 sabbatår, inden de søger ind på en videregående uddannelse. Og derfor kan det opleves som svært og lidt et tabu at få snakket om, hvis du måske ikke har lyst til at tage sabbatår, mener Elena Hedegaard Kjær Jensen, der er studie- og karrierevejleder hos Studievalg Danmark.

Hun kommer ikke med en generel opfordring til at holde sabbatår - eller til at lade være. Den beslutning er individuel og ligger derfor hos dig selv.

Men Elena opfordrer til, at du aktivt tager stilling til, hvad der er det rigtige for dig og overvejer de fordele og ulemper, der kan være i forbindelse med dit valg.

Bekymringer eller fakta

”Nogle af de fordele, der kan være ved at holde sabbatår, er for eksempel, at du lærer dig selv bedre at kende ved at få flere erfaringer og blive lidt ældre, inden du træffer dit studievalg. Og helt lavpraktisk har du mulighed for at få et ufaglært job og spare nogle penge op, inden du begynder at læse og skal på SU,” forklarer Elena.

Omvendt peger hun på, at nogle unge for eksempel er nervøse for, om de glemmer evnen til at studere, når de først kommer ud af rytmen med at gå til undervisning og lave afleveringer. Og nogle er bekymrede for, om adgangskvotienten vil stige, hvis de venter med at søge ind.

”Generelt er min erfaring, at det er mere bekymringer end reelle fakta. Langt de fleste kommer hurtigt ind i rytmen med at studere igen efter en pause, og adgangskvotienterne går kun lidt op og ned fra år til år, ” siger Elena og tilføjer:

”Men det er værd at holde fast i, at livet ikke slutter, hvis du fravælger sabbatår og går direkte videre til en videregående uddannelse. Fx kan du stadig få opfyldt drømme om at komme ud at rejse gennem udveksling, udlandspraktik og de lange sommerferier. Og en klar fordel, ved at gå direkte i gang, er, at du er hurtigere færdiguddannet,” påpeger studie- og karrierevejleder Elena.

Ja eller nej – dit valg

Herunder har vi listet nogle mulige fordele og ulemper ved at tage sabbatår, som du kan tage med i dine overvejelser. Vi anbefaler, at du skriver din egen liste, da det kan hjælpe dig med at få overblik.

Held og lykke med det nye i dit liv – uanset hvad du beslutter!

Eksempler på mulige fordele ved sabbatår:

  • En pause fra at gå i skole og have lektier for
  • Mere lyst til og motivation for at læse videre
  • Tid til og mulighed for at få andre oplevelser, fx højskole eller længere rejser
  • Et job på fuldtid giver dig nyttig erfaring
  • Mulighed for at tjene flere penge og spare op
  • Du bliver ældre og lærer dig selv bedre at kende
  • Mere tid til at finde den rigtige uddannelse for dig, hvis du er i tvivl
  • Tid til at opkvalificere dig, fx gennem gymnasial supplering

Eksempler på mulige ulemper ved sabbatår:

  • Kommer ud af rytmen med at studere og risikerer dermed at blive dårligere til det
  • Måske stiger adgangskvotienterne i kvote 1
  • Bekymringer for, om du kan finde et arbejde og tjene penge
  • Nervøs for, at gå helt i stå i hverdagen, hvis du ikke har en skole at passe
  • Bekymret for, om du kommer i gang med at studere igen, hvis du bliver vant til et arbejdsliv, hvor du tjener og bruger flere penge


Vil du modtage VIAs nyhedsbrev om sabbatår? 

 

Mere inspiration

Quiz: Swipe og få ideer til, hvad du kan lave i dit sabbatår
Quiz Gå til siden
Tag testen: Sabbatår - ja eller nej?
Guide Gå til siden
Vil du bruge dit sabbatår til at forbedre din kvote 2 ansøgning?
Podcast Gå til siden
Overvejer du at arbejde i udlandet i dit sabbatår?
Podcast Gå til siden