Byg videre på din uddannelse

Få overblik over dine muligheder for efter- og videreuddannelse. Hvad enten du vil skifte karriere, specialisere dig mens du er i job eller tage mere uddannelse på fuld tid.

Ung kvinde kigger ud i luften

Første skridt

Indrømmet. Det kan være svært at forestille sig, hvilke ønsker du får til job, karriere og eventuel mere uddannelse, før du overhovedet har valgt din første videregående uddannelse.

Men bare rolig. Dit nuværende valg af uddannelse er kun første skridt på vejen til et langt liv med masser af muligheder for at uddanne og dygtiggøre dig.

Undervejs finder du ud af, hvad der rent fagligt har din særlige interesse. Ingen kender vejen på forhånd – heldigvis. Måske vil du i løbet af dit arbejdsliv opleve, at du får lyst til noget andet. Det kan være et nyt job eller en helt ny branche.

Vores arbejdsliv fylder meget, og du skal helst være glad for at gå på arbejde. Det vigtigste er:

  • Du har mange muligheder for at supplere din uddannelse eller specialisere dig inden for nye områder
  • Der findes ikke forkerte valg. Alle erfaringer gør dig klogere på din faglige identitet

Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive

Kom tilbage efter mere uddannelse

Det danske uddannelsessystem er som byggeklodser. Det betyder, at du kan vælge at uddanne dig ad flere omgange.

Måske har du lyst til at begynde med en kortere uddannelse og komme hurtigere ud på arbejdsmarkedet?

Senere kan du komme tilbage på skolebænken og få mere viden. Det kan også være, at du søger ind på en professionsbacheloruddannelse, men drømmer om at bygge en kandidatuddannelse fra universitetet ovenpå på sigt. Det er også en mulighed.

Vær opmærksom på, at du kun kan søge ind på videregående uddannelser, der har et højere niveau, end den uddannelsen du har afsluttet. Bliv klogere på reglerne på ufm.dk

Læs også: Find din karrierevej – der er flere jobmuligheder, end du tror

Dygtiggør dig, mens du er i job

I Danmark taler vi om livslang læring. Udviklingen på arbejdsmarkedet betyder nemlig, at der løbende er brug for, at du også som voksen fortsætter med at bygge videre på dine kvalifikationer.

Du skal kende den nyeste viden og udvikling inden for dit fag, så du fortsat er god til det job, du er uddannet til. Det kan du blandt andet gøre med efteruddannelse i form af kurser og konferencer.

Det kan også være, at du får lyst til at specialisere dig inden for et bestemt fagområde. Med en akademi-, diplom- eller masteruddannelse kan du fordybe dig og blive klogere på et bestemt emne.

Læs også: Hvordan ser fremtidens arbejdsmarked ud?

På den måde kan du selv være med til at præge dit arbejdsliv og din karriere, og du kan styre dine kompetencer i retning af de arbejdsopgaver, du ønsker.

Hvilken type efter- og videreuddannelse, der kommer til at være relevant for dig, afhænger af din situation og interesse. Fx tiden til at studere, økonomi, forudgående uddannelse og joberfaring.

Læs mere om mulighederne på via.dk

Mere inspiration

Hvilken karrierevej passer til dig?
Gå til siden
Hvad vil du være? Test din karrieretype
Gå til siden
Find vej til dit drømmejob
Gå til siden
Hvordan er jobmulighederne? Få 4 værktøjer til din research
Gå til siden