Find vej til dit drømmejob

Hvordan finder jeg den uddannelse og det job, der passer til mig? Det er et centralt spørgsmål for de fleste og ikke nødvendigvis et, der nemt lader sig besvare.

Ung kvinde holder kort op foran det ene øje

Få mennesker er så heldige, at de bare altid har vidst, hvad de vil være, når de bliver voksne. Men for langt de fleste mennesker, kræver det mange overvejelser og research at nå frem til denne afklaring.

Heldigvis er der en del forskellige ting, du kan gøre, for at kickstarte din research og komme nærmere det rette uddannelses- og karrierevalg.

Her får du 4 gode råd til, hvordan du kan komme nærmere en afklaring.

Få overblik over dine interesser og talenter

Først og fremmest skal du danne dig et overblik over det, der interesserer dig, og hvor du føler dig dygtigst. Dine interesseområder og dine talenter. Skriv dem ned. Husk, at alle mennesker har talenter. Det vil sige noget, som du er god til eller har mulighed for at blive god til.

Hvis du beder dine venner/familie om at nævne dine talenter, hvad vil de så sige?

  • Hvad har du let ved?
  • Hvad beder andre folk dig om at gøre, simpelthen fordi du er god til det?
  • Hvad bruger du din fritid på?
  • Hvad får du energi af?
  • Hvad var du god til som barn?
  • Hvad giver dig lyst til at diskutere?

Brug Jobkompasset

Når du har identificeret dine interesser og talenter, gælder det om at få snævret ind, hvilke jobs der findes inden for dit interesseområde. Du kan blandt andet bruge Jobkompasset på ug.dk, der giver et godt overblik.

Vælger du fx interesseområdet ’Noget med mennesker’, dukker der en lang række jobs op i forskellige brancher. Blandt andet skuespiller, psykolog og lærer.

Først får du en helt kort beskrivelse af jobbet, der er hurtig at skimme igennem. Hvis du er mere interesseret, kan du klikke dig videre til uddybende information, der blandt andet fortæller noget om arbejdspladser, indkomst og fremtidsmuligheder. Samtidig får du en oversigt over de uddannelser, der kan føre dig til jobbet.

Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive: 9 guides til dig, der skal vælge uddannelse og karrierevej

Undersøg forskellige karriereveje

Der er sjældent kun én vej til drømmejobbet, og det er en god idé at undersøge flere forskellige uddannelsesveje. Du skal finde en uddannelse og en studieform, der passer til dig. Hvis du spørger dine forældre eller andre på arbejdsmarkedet, hvordan de er endt i deres nuværende job, er det de færreste, der fra starten har planlagt hele deres karriereforløb.

Her er nogle eksempler på spørgsmål, du kan stille:

  • Hvordan fandt du frem til, hvad du gerne ville læse?
  • Hvordan fik du fingre i dit første job som færdiguddannet?
  • Hvad er dine 3 bedste karriereråd til mig?

Husk, at uddannelse er fundamentet, men den samme uddannelse kan føre til mange forskellige jobs. Derfor er der både målrettet indsats og en vis grad af tilfældigheder og held blandet ind i enhver karrierevej, hvor det ene job fører til det næste.

Men den gode nyhed er: Tag det roligt! Du skal nok finde din vej i arbejdslivet, selvom du måske lige nu føler, at du er faret vild i uddannelsesjunglen.

Mere inspiration

Hvilken karrierevej passer til dig?
Gå til siden
Hvad vil du være? Test din karrieretype
Gå til siden
Hvordan er jobmulighederne? Få 4 værktøjer til din research
Gå til siden
Find dit første job - få 5 gode råd
Gå til siden