Hvilken karrierevej passer til dig?

Karriere kan se ud på mange forskellige måder og handler om hele dit liv – ikke kun dit arbejdsliv. Her får du overblik over 4 forskellige karriereveje. Find den vej, der passer bedst til dig og dine værdier.

find-din-karrierevej

Engang var karriere lig med at bevæge sig opad i arbejdslivet. Hele tiden at stræbe efter et job med større ansvar, højere løn og mere status. I dag handler karriere (heldigvis) om meget andet og mere end det.

Karriere handler om hele dit liv, og hvordan du gerne vil leve det. Hvilken rolle skal jobbet have i dit liv? Og hvilke veje vil du gå? Tro ikke, at du kan planlægge din karriere ned til mindste detalje – de fleste går en snørklet vej med mange forskellige erfaringer undervejs. Ofte er de første skridt de sværeste.

Et par gode råd er, at du skal gøre en indsats for at blive heldig med vilje. Og du skal gribe de chancer, der byder sig undervejs.

Her er 4 karriereveje. Overvej hvilken vej, der passer bedst til dig:

Ekspertkarrieren

  • I ekspertkarrieren har du et stabilt og loyalt engagement til den samme profession, som du fastholder hele arbejdslivet. Samtidig identificerer du dig i høj grad med karrierevalget (fx ingeniør, lærer, sygeplejerske).
  • Det betyder mere for dig at være dygtig og opleve succes med dit arbejde, end at bevæge dig opad i hierarkiet mod mere ansvar. Det vigtigste for dig er at mestre færdigheder, viden og arbejdsopgaver.

Den opadgående karriere

Den opadgående karriere har fokus på bevægelse op ad den traditionelle karrierestige i arbejdspladsens hierarki. For dig er det vigtigt at skabe resultater og have ansvar og magt.

Forfremmelser er noget, du stræber efter. For dig er succes ensbetydende med at nå højere niveauer med øget ansvar, autoritet og ledelse.

Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive

Den udviklende karriere

Den udviklende karriere er en karriere, hvor du finder din egen vej gennem forskellige forandringer og perioder (5-10 år) i arbejdslivet. Hvert nyt karrierevalg bygger oven på dine tidligere valg for at udvikle nye færdigheder.
Forandringerne i din karriere involverer som regel både udviklingen af nye kompetencer og nye måder at bruge dine tidligere erfaringer på. For dig handler succes om at finde nye områder, hvor du kan bruge din eksisterende viden innovativt. Du betragter karriere som en personlig udviklingsrejse.

Den frie karriere

Den frie karriere er den mest forandringsorienterede og mindst traditionelle karrierevej. For dig er forandringerne i karrieren varierede og uafhængige af hinanden.

Du er meget mobil og omstillingsparat. Du oplever, at energien ligger i forandringen og uafhængigheden. Variation er ensbetydende med succes. Din karriere er en fri og personlig rejse.

Læs også: Test din karrieretype

Mere inspiration

Hvad vil du være? Test din karrieretype
Gå til siden
Find vej til dit drømmejob
Gå til siden
Hvordan er jobmulighederne? Få 4 værktøjer til din research
Gå til siden
Find dit første job - få 5 gode råd
Gå til siden