Rune: Brug dit netværk, når du skal vælge uddannelse

Har du ændret mening, når det kommer til dit studievalg? Er du blevet usikker, fordi du pludselig er i tvivl om din fremtid? Læs om Rune, der brugte sit netværk til at finde ud af, hvad der er det rigtige for ham.


Jeg troede egentlig, at jeg skulle tage en uddannelse inden for markedsføring eller økonomi. Jeg gik på HHX og startede med at læse erhvervsøkonomi, men jeg kunne mærke, at det ikke var det, jeg skulle. Jeg havde svært ved at finde ud af, hvilken retning jeg så skulle i. Faktisk var jeg gået helt i stå.

Tilfældigheder førte mig til min uddannelse

Det var lidt en tilfældighed, at jeg faldt over uddannelsen til forsyningsingeniør. Min far havde presset på for, at vi tog til Åbent Hus på VIA. Her blev jeg nysgerrig på uddannelsen. Jeg kunne mærke, at det tændte mig at kunne gøre en forskel. Uddannelsen passede til min interesse for naturen og mit ønske om at passe godt på den. Det gav mig det sidste skub til at komme videre.

Få mere inspiration i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

De mange spørgsmål gjorde mig i tvivl

Jeg var lidt for god til at overtænke mit studievalg. Der var rigtig mange spørgsmål, jeg følte, jeg skulle forholde mig til. Hvilke jobs kan uddannelsen føre til? Skal det være uddannelsen eller arbejdet bagefter, der er interessant? Hvor kan jeg se mig selv ende? Skal jeg vælge en uddannelse, hvor jeg er sikret job bagefter? Alle de her spørgsmål gjorde mig i tvivl og var egentlig med til, at jeg gik i stå i forhold til at tage et valg.

Der er så mange muligheder, når du står og skal vælge uddannelse. Der er så mange uddannelser og små grene inden for hvert område. Det gjorde mig rigtig forvirret, og jeg havde svært ved lige at finde den gren, der passede til mig. Jeg brugte meget energi på at finde ud af, hvem jeg egentlig er, og hvad der passer til mig. Jeg var blandt andet på højskole, hvilket hjalp mig meget til at blive afklaret.

Læs også: Hvad skal jeg studere – 6 råd til hvem du kan spørge om hjælp

Det skal nok komme med tiden

Det var dybt frustrerende ikke at vide, hvilken retning jeg skulle i. Det blev endnu mere frustrerende af, at mange af mine venner havde fundet deres retning. De vidste allerede i gymnasiet, hvilken uddannelse de ville tage og flyttede hjemmefra. Jeg følte lidt et socialt pres for, at nu burde jeg også gå igang med noget. Men i bund og grund havde jeg bare brug for lidt ekstra tid til at finde ud af, hvad jeg ville. Jeg troede hele tiden på, at jeg nok skulle finde ud af det.

Kan jeg leve op til forventningerne?

Det har fyldt meget hos mig, om jeg var god nok. Jeg tænkte for eksempel meget over, om jeg var god nok til matematik til at tage en ingeniøruddannelse. Tvivlen omkring, om jeg er god nok, kan jeg stadig godt have den dag i dag. Jeg er meget kritisk over for mig selv og tænker meget over, om jeg kan leve op til andres forventninger til mig. Jeg tror, det er tanker, jeg vil blive ved med at have.

Læs også: Træf studievalget med ro i maven: 8 gode råd

Mine forældres hjælp var afgørende

Mine forældre var gode til at skubbe mig i gang med mit endelige studievalg, efter jeg var gået i stå. De var ligesom en hjælpende hånd, der guidede mig til at se, hvilke muligheder der var. For mig var det vigtigt at være åben om min tvivl. På den måde var det også lettere for mine forældre at hjælpe mig. I sidste ende vil ens forældre kun én det bedste, selvom man godt kan synes, de er irriterende.

3 gode råd

Hvis jeg skal give nogle råd til andre unge, der er i tvivl om deres studievalg, er det disse:

1. Snak med dine forældre eller andre personer i dit netværk. De kender dig og kan give dig en masse råd.

2. Giv det lidt tid. Det er okay at være i tvivl. Det er en naturlig del af processen i forhold til at vælge studie.

3. Brug tid på at finde ud af, hvem du er som person, og hvad du sætter pris på.

Mere inspiration

Find den rigtige uddannelse – 6 konkrete forslag til dig
Artikel Gå til siden
Studieklar? Prøv tjeklisten
Artikel Gå til siden
Er du i tvivl? Prøv uddannelsen af
Gå til siden
Hvad skal jeg læse? Få gode råd fra studievejlederen
Gå til siden