- Uddannelse
- Studievalg
- Hvad skal jeg læse? Få gode råd fra studievejlederen
Hvad skal jeg læse? Få gode råd fra studievejlederen
Hver dag får studievejledere over hele landet henvendelser fra unge mennesker, der er i tvivl om valg af uddannelse. Hvilken uddannelse skal jeg søge ind på? Hvilket arbejde kan jeg få med de forskellige uddannelser? Eller, hvad skal jeg gøre, når jeg ved, hvor jeg vil søge ind? Karen Lintner, Studievalg Østjylland, giver gode råd til valg af uddannelse.
Inddel din søgen i mindre bidder
For at gøre det mere overskueligt at søge uddannelse, anbefaler Karen Lintner at inddele arbejdet i mindre bidder. I studievejledningen hos Studievalg Østjylland inddeler de altid valgprocessen i tre elementer: Viden, selvindsigt og handling.
1. Viden – find al den fakta du har brug for
Undersøg, hvad du kan finde om de uddannelser, du har i tankerne. Det kan være på uddannelsernes hjemmesider og på ug.dk
2. Selvindsigt – mærk efter, om de uddannelser du har i tankerne, også passer til dig
Snak med andre om, hvad du er god til. Og vær altid åben om din tvivl. Tror du, at jeg ville passe godt som lærer? Er jeg serviceminded? Sidder mine hænder, som de skal? Det er vigtigt at være åben om din usikkerhed, så du får svar, du kan bruge til noget.
Læs mere: Hvad skal jeg studere? – 6 råd til hvem du kan spørge om hjælp
3. Handling – nu har du indkredset en eller flere uddannelser, der har din interesse
Så skal du handle. Kontakt studievejlederne på den konkrete uddannelse. Spørg om du må komme på besøg og opleve studiemiljøet. Tal med studerende fra uddannelsen. Du kan også besøge en arbejdsplads, hvor de arbejder med det, du gerne vil uddanne dig til.
Hvis det er muligt, er det en rigtig god idé at prøve et arbejde inden for det område, du overvejer at uddanne dig til. Som fx på en skole, et sygehus, i en butik, i en større virksomhed eller på et offentligt kontor.
Læs mere: Er du i tvivl? – prøv uddannelsen af
De tre elementer griber ind i hinanden. Fx får du typisk ny viden ved at besøge en uddannelse – som er en handling. Denne handling sætter også tanker i gang hos dig, som igen peger på selvindsigt.
Få mere inspiration i e-bogen: Den ultimative studieguide til dit studievalg
Hvilken karriere får jeg?
Inden for de seneste år har de unge fået større fokus på jobperspektivet.
”Mange vil gerne vide, hvad de kan blive med forskellige uddannelser. Det er blevet mere tydeligt, at en uddannelse ikke automatisk fører til én bestemt karriere. Du er i højere grad selv med til at skabe din egen karriere,” siger Karen Lintner. Hun anbefaler, at man søger information, om de forskellige jobmuligheder en uddannelse umiddelbart lægger op til. Og at man også tænker ud af boksen ind imellem.
”Der er så mange forskellige muligheder og ikke mange begrænsninger. Alle, der læser til fx læge, kommer jo ikke til at arbejde med det samme. Der er forskellige specialiseringsmuligheder i løbet af uddannelsen,” siger Karen Lintner. Hun understreger, at en også finder nye veje, efter de er uddannet, fx via efteruddannelse.
Læs mere om at finde nye karriereveje
Lær af dine fejl
Ifølge Karen Lintner er det er de færreste, der bliver 100 procent sikker på, hvilken uddannelse de vil læse. Men de fleste bliver rigtig glade for deres valg.
”På et tidspunkt skal du tage et valg og søge ind på en uddannelse. Du skal ikke forvente, at du bliver 100 procent afklaret. Du vil sandsynligvis altid have en lille tvivl. Men det gør ikke noget. For du lærer også af de fejl, du laver. Og så kan du bruge din tvivl til at gøre dig endnu mere klar på, hvad du egentlig gerne vil,” siger Karen Lintner og understreger, at valg af uddannelse bare er et ud af mange valg i livet. Og, at mange ender med at lave noget helt andet, end det de regnede med, da de søgte ind på deres uddannelse.
Kontakt VIAs vejledere, og få personlig hjælp og vejledning til dit studievalg
På studievalg.dk finder du en vejleder i nærheden af dig
Du kan også få vejledning via chat, mail og telefon igennem e-vejledningen