Få ekspertens råd om valg af uddannelse

Er du også i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge? Få ekspertens pointer til dig, der skal vælge uddannelse.

Rigtig mange er i tvivl om, hvilken uddannelse de skal vælge. Skal man følge sin mavefornemmelse? Eller tro på statistikker? Eller hvad skal man gøre? I følge Noemi Katznelson, professor og leder af Center for Ungdomsforskning, er det helt normalt at være i tvivl.

Tre pointer om at vælge uddannelse

1. Det handler om andet end en drømmeuddannelse 

Husk, at det er de færreste, der ved, hvad der er den rigtige uddannelse for dem. Følelsen af at have fundet din drømmeuddannelse, handler om meget mere end det rigtige match med den rigtige uddannelse. Det handler om meget andet som fx, at du kan klare opgaverne, at du oplever at være en del af fællesskabet, og at du synes, at undervisningen er spændende.

For den rigtige følelse er ikke et spørgsmål om at finde ind til din indre sygeplejerske eller ingeniør. Noemi Katznelsons forskning peger på, at en uddannelse opleves rigtig, når du mærker, at her føler du dig godt tilpas. Oplever, at du er en del af fællesskabet. At det her er du god til. Og, at den undervisning du møder, er rigtig interessant.

Læs også: Træf studievalget med ro i maven

Få mere inspiration i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

2. Prøv uddannelsen af 

Prøv uddannelsen af. Du skal ikke regne med, at den rigtige uddannelser bare kommer til dig. Du skal ud og lede efter den, prøve den af, og mærke om det fungerer for dig. Og du skal ikke være bekymret. For det rigtige valg skal nok komme. Bare ikke af sig selv. Og ikke som et lyn fra en klar himmel. Det kræver, at du mærker efter og prøver uddannelsen eller faget af.

Derfor er det vigtigt, at du ikke tror, den rigtige uddannelse kommer inde fra. Du skal ud og mærke efter, besøge uddannelserne, snakke med nogen, der ved, hvad det handler om. Og så mærke – kan det være noget for mig? Din rigtige uddannelse finder du i mødet mellem dig og omverden – ikke inde i dig selv.

Læs også: Er du i tvivl? Prøv uddannelsen af

Læs om åbent hus i VIA.

3. Afdramatisér – det er ikke verdens undergang

Du skal afdramatisere det at vælge uddannelse. Det er ikke verdens undergang, hvis du ikke ved lige præcis, hvad du har lyst til – og din drømmeuddannelse ikke bare dukker op på nethinden. Og finder du ud af, at du har valgt forkert, når du er kommet ind på en uddannelse. Så finder du også en vej ud af det.

Og husk så lige, at det er altså de færreste, der er i stand til at forudsige, hvad der sker på arbejdsmarkedet. Og det er de færreste, der kan forudsige, at den uddannelse de uddanner sig til, også bliver den, de kommer til at arbejde med resten af deres liv.

Mere inspiration

Find den rigtige uddannelse – 6 konkrete forslag til dig
Artikel Gå til siden
Studieklar? Prøv tjeklisten
Artikel Gå til siden
Er du i tvivl? Prøv uddannelsen af
Gå til siden
Skal du vælge standby-plads? Få studievejlederens råd
Video Gå til siden
Hvad skal jeg læse? Få gode råd fra studievejlederen
Gå til siden